Wiza do Turcji- nowe przepisy

« powrót

Wiza turystyczna upoważnia do pobytu na terenie Turcji przez 90 dni w okresie 180 dni jej ważności (licząc od pierwszego wjazdu) tylko w celach turystycznych.

 

Jak uzyskać wizę turystyczną?

1. przed wyjazdem do Turcji - za pośrednictwem platformy internetowej E-visa: https://www.evisa.gov.tr

Po otwarciu strony należy postępować według instrukcji: zarejestrować się, wypełnić formularz i dokonać za pomocą karty kredytowej opłaty w wysokości 20 USD.

Po zakończeniu tej procedury na adres e-mail podany przez wnioskodawcę zostanie przesłane drogą elektroniczną potwierdzenie wydania wizy. Zaleca się wydrukowanie potwierdzenia i zabranie ze sobą w celu przedłożenia podczas kontroli granicznej.

2.po przyjeździe do Turcji - w punktach sprzedaży na przejściach granicznych - tylko do końca letniego sezonu turystycznego 2014 r. Opłatę w wysokości 30 USD, 25 EUR lub 20 GBP uiszcza się gotówką. Strona turecka nie uściśliła, kiedy dokładnie zakończy się możliwość nabywania wiz tą drogą.

 

 

Internetowe centrum Rezerwacji Turystycznych Travel-Point
{tel/fax} tel./fax: 58 765-07-14